הלוואות בערבות מדינה

הלוואות בערבות מדינה ומגוון של הלוואות לעסקים – כלי פיננסי חכם

הלוואות בערבות מדינה ומגוון של הלוואות לעסקים – כלי פיננסי חכם שוק האשראי של ישראל ניחן בריבית נמוכה באופן היסטורי, ומגוון עשירי של סוגי הלוואות, מה שיוצר לא רק שוק אשראי משוכלל ותחרותי, אלא גם הזדמנויות היסטוריות לגיוס אשראי שהיו שמורות פעם רק לטייקונים עם כסף גדול.

אולם גם השוק התחרותי לא נתן מענה הולם עבור יזמים המבקשים להקים עסקים חדשים – עד שמדינת ישראל יצרה מנגנון להעמדת הלוואה בערבות מדינה, עבור עסקים חדשים ועסקים קיימים

עסקים כל העת זקוקים לאשראי, אולם המערכת הבנקאית מתקשה לא פעם לתת אשראי לעסקים – בגלל האופי הבלתי צפוי של הכנסות שיש לעיתים לעסקים, בעיקר עסקים קטנים.

המערכת הבנקאית בישראל, כמו בהרבה מקומות בעולם, עדיין שבויה בקונספציה שבה הכנסות קבועות וצפויות מראש, כדוגמת משכורת חודשית קבועה, הינה הדרך הטובה ביותר לצפות את הכנסותיו של מבקש אשראי – ולאו דווקא מחזור עסקאות או תוכנית עסקית מרשימה, המעוגנת במספרים ונתונים.

אולם תמונה זו משתנה בשנים האחרונות באופן דרמטי. יותר ויותר גופים פיננסיים נכנסים באופן חוקי ולגיטימי לשוק של הלוואות לעסקים, ומהווים תחרות רצינית על ליבו וכיסו של הלקוח, אל מול המונופול של הבנקים. ריבוי החברות, יחד עם הריבית הנמוכה באופן היסטורי של בנק ישראל, הופך את שוק האשראי של ישראל לאטרקטיבי עבור גיוס אשראי לעסקים מכל הסוגים ובכל השלבים – בין אם מדובר בתחילת חיי עסק או בהלוואה לעסק קיים.

אחת מתוצרי הלוואי של מצב זה הינו ריבוי של מוצרי אשראי, בין היתר בדמות סוגים שונים של הלוואות לעסקים. המהפכה החלה דווקא במתן אשראי אטרקטיבי לעסקים קיימים, אולם נוצר פער בשוק עבור עסקים חדשים שהיו צריכים לגייס אשראי בריבית ובתנאים אטרקטיביים, ולא נמצאו גופים שיתנו אשראי כזה בהיעדר ערבויות מתאימות.

הלוואה בערבות מדינה

כך נוצר בשנים האחרונות מוצר אשראי חדש יחסית, של הלוואה לעסקים בערבות מדינה, בה בכפוף לקריטריונים ומסלולי אשראי קבועים מראש, בריבית נוחה ובפריסה של עד 5 שנים, מדינת ישראל עצמה היא זו שנותנת את הערבות להלוואה עבור פתיחת עסקים חדשים וגם להרחבת עסקים קיימים.

הלוואה בערבות המדינה ניתנת עדיין דרך גופים פרטיים, ואפילו גופים בנקאיים, אולם כמו כל דבר שבו מעורבת המדינה, ישנם תנאים ברורים לאישורה וקבלתה של ההלוואה.

הקריטריון הראשון הינו הוכחת יכולת החזר, על בסיס הכנסות קיימות או צפויות לפי תוכנית עסקית עתידית סבירה ושמרנית בהערכותיה. הנציגים הבודקים בקשה להלוואה בערבות מדינה בודקים גם את ההכנסות הקיימות, וגם את ההיסטוריה הבנקאית של המבקשים על פי חוק נתוני אשראי (2018).

הקריטריון השני לקבלת הלוואה בערבות מדינה הינו כאמור הגשתה של תוכנית עסקית, הנבחנת על ידי מומחי הקרנות למתן הלוואה בערבות המדינה. אותה תוכנית עסקית צריכה לפרט הן את התכנון המפורט להשקעת הכסף המבוקש בהלוואה, והן את תוכנית הצמיחה העסקית וייצור ההכנסות כתוצאה מהפעלת העסק.

הקריטריון השלישי הינו הון עצמי. ברוב המקרים, הלוואה בערבות מדינה לא תהיה בגובה 100% מהסכום הנדרש למימון התוכנית העסקית או הסכום המבוקש. למעשה, ברוב מכריע של המקרים על הלווים להפקיד צ’ק בנקאי על סך 25% מהסכום המבוקש לפחות, כפיקדון, על מנת לקבל השלמה של יתרת ה-75% מהסכום המבוקש.

הלוואה לעסק חדש

הלוואה בערבות המדינה הינה מנגנון המאפשר גיוס הלוואה לעסק חדש – כזה שלא היה קיים קודם לכן, ואינו יכול עדיין להוכיח הכנסות.

בגלל הערבות שהמדינה נותנת, ובהינתן שהלוואה מאושרת על ידי הגורמים המוסמכים, הקרנות להלוואה בערבות מדינה נותנות את האשראי המבוקש, והעסק החדש מתחיל את דרכו. כמובן שמרגע קבלת האשראי והקמת העסק, האחריות של בעלי העסק הינה להפעיל את התוכנית העסקית שהותוותה כתנאי לקבלת ההלוואה, ולהתחיל ליצור הכנסות המאפשרות את החזרת ההלוואה במתווה שהוסכם עליו.

חשוב לציין כי בניגוד לרוב סוגי ההלוואות האחרות במשק, בעת לקיחת הלוואה בערבות המדינה ניתן לעיתים לקבל תקופת “גרייס” של בין חצי שנה לשנה, בה משולמת רק הריבית, ללא תשלום הקרן של ההלוואה. יש בכך להקל משמעותית על לוח ההוצאות של העסק הקטן, עד שהוא מתחיל לייצר רווחים מהם יוכל לשלם את התשלום החודשי המלא שהוסכם עליו.

הלוואה לעסק קיים

גם עסקים קיימים יכולים לגייס הלוואה בערבות מדינה. לעסקים קיימים ישנו אפילו יתרון מסוים בהקשר זה, כי הם כבר יכולים להוכיח נתח שוק קיים, הכנסות קיימות והיסטוריה בנקאית מסוימת שמצדיקה את גיוס האשראי – להבדיל מחזון של עסק חדש שטרם התממש והוא רק בגדר פוטנציאל עסקי.

הלוואה בערבות מדינה לעסק קיים תהיה בדרך כלל באותם תנאי כלליים של הלוואה בערבות מדינה לעסק חדש, אם כי פעמים רבות הלוואות בערבות המדינה לעסקים קיימים הינם בסכומים קטנים יותר ביחס למה שנדרש להקים עסק מאפס.

בדרך כלל, הלוואה בערבות המדינה לעסק קיים נלקחת לצורך אחת משתי מטרות: או בניית אתר, קידום העסק בגוגל, כיסוי הלוואות וחובות ישנים, רכישת רכב חדש לעסק, לצורך פתיחת “דף חדש”, או לצורך התרחבות עסקית. בשני המקרים, אחד מתנאי היסוד הינו הגשת תוכנית עסקית, המבוססת על נתוני העסק הקיים, המחזור שלו והרווחים שבו, ועל החזון העסקי המבוקש בעתיד הקרוב אשר לשם הגשמתו נדרשת האשראי המבוקש החדש.

הלוואה בערבות מדינה היא כלי חשוב ביכולת להקים עסקים חדשים, חברת הזנק (סטארט-אפ), ומיזמים כלכליים שונים, כמו גם מכשיר אטרקטיבי להרחבה עסקית של עסקים וחברות קיימות, תוך מזעור הסיכון למקרים של אי פירעון ההלוואה והגדלת היכולת לגייס אשראי בהיקף משמעותי לשם כך.

כמובן שכמו בכל הלוואה, יש לחשב היטב את גובה ההחזר החודשי ואת הסכום הכולל שיש להחזיר, ביחס להכנסות קיימות וביחס להכנסות עתידיות מתוכננות, תוך חישוב שמרני וזהיר של גידול באותן הכנסות ותכנון צעדים מראש למקרה שהתוכנית לא תעלה יפה – כי ערבות המדינה הניתנת אינה רישיון להתנהלות פזיזה וחסרת אחריות עם האשראי הניתן.

תוכן עניינים
פוסטים קשורים
ביטוח חיים
ביטוח חיים

ביטוח חיים מה שצריך לדעת – איננו יודעים מה צופן לנו העתיד והחיים מלאי הפתעות. בני אדם כמהים לתחושת ביטחון