פיתוח עסקי – תהליך פיתוח עסקי: הכל על יישום הרעיון, ניהול כלים וטכנולוגיות. עסקים המבקשים לצמוח ולהתרחב צריכים לעבור תהליכים סדורים של פיתוח עסקי, לרבות בניית מוצרים או שירותים חדשים, תכנון ייצורם והטמעתם בעסק, ובניית תוכניות שיווקיות עבורם. בתהליכים אלו יש משמעות לאסטרטגיה עסקית כאשר בבנייתה חשוב להבין כיצד מתרחש תהליך ניהולי המוביל אליה
“איך לפתח עסק?” היא שאלה שעולה אצל יזמים רבים, הרוצים בהצלחה עסקית ממש כמו העסקים שהמריאו והצליחו, אם כסטארט-אפים או כעסקים וחברות שצמחו באופן מרשים ואפילו עשו אקזיט.
האמת הבסיסית היא שללא הרצון לפתח כל הזמן את העסק שלכם, לכבוש פסגות עסקיות חדשות ולהשיג יעדים חדשים, יזם לא יכול באמת להצליח. הדרייב אל המטרה הבאה, אל היעד העסקי הבא, אל הצמיחה הבאה – הם שמדרבנים בעלי עסקים להתפתח ולצמוח, להיכנס לשווקים חדשים או לקחת נתח שוק גדול יותר מבעבר.
הבעיה הניצבת בפני אנשי עסקים ויזמים רבים הינה חוסר התאמה בין היכולות העסקיות הנוכחיות, או המודל העסקי הנוכחי, לבין הזדמנויות עסקיות הניצבות בפניהם או מטרות עסקיות עתידיות הנובעות מהחזון והחלום שלהם.
מה תעשו אם תצוץ בפניכם הזדמנות עסקית שנראית מתאימה לארגון שלכם אבל לא מתאימה למודל העסקי שלכם? זה אולי משהו אטרקטיבי אסטרטגית, שבו הזדמנויות פוטנציאליות נראות למרחוק, אבל יישום הרעיון לא באמת ברור לכם. זה בדיוק המקום לשאול את עצמכם מה זה פיתוח עסקי ואיך הוא יכול לעזור לכם?
פיתוח עסקי הוא התחום הפונקציונלי של החברה האחראי על זיהוי ופיתוח תחומים עסקיים חדשים. כל זה דורש שילוב של מוצרים חדשים, שווקים חדשים וערוצי הפצה חדשים. בימינו, העסקים לא יכולים להמשיך לעמוד במקומם. במוקדם או במאוחר, עסק כזה ימצא את עצמו מחוץ למשחק. הטכנולוגיה משתנה, המתחרים והצרכים של הלקוחות משתנים בהתאם, ואם העסק שלכם יעמוד במקום, הוא לא יוכל לעמוד בדרישות החדשות. לכן, זה הוא המקום בו יש צורך להצמיח ולפתח את העסק כל רגע נתון.
אז מה הוא פיתוח עסקי וכיצד הוא עובד?
פיתוח עסקי עוסק בגירוי צמיחה, בעיקר על ידי מציאת שותפויות חדשות, קטגוריות לקוחות וקווי עסקים. זה כמו להיות חוקר שמחפש הזדמנויות עוד לפני שהמפה שורטטה; אותם חוקרים שחקרו את כדור הארץ לפני שהמפה העולמית הושלמה, היו צריכים לתכנן מסעות אל הלא נודע כדי לגלות יבשות וארצות חדשות.
באותו אופן לעיתים יש לעשות פיתוח עסקים. השלבים העיקריים של מחזור הפיתוח העסקי, למשל עם שותפים חדשים, כולל בתוכו:
- חיפוש אחר קשרים אסטרטגיים חדשים;
- בחינת הזדמנויות מועילות הדדיות;
- פיתוח וחתימה על ההסכם הראשוני;
- יישום שיתוף פעולה;
- זיהוי הפוטנציאל הרחב יותר משיתוף הפעולה הזה.
פיתוח עסקי הוא שילוב של שיווק, מכירות ויצירת מערכת הפצה. על מנת לבצע בהצלחה את המשימות של צמיחה ארגונית ובצורה אורגנית, יש לדאוג כי הפיתוח העסקי המתוכנן על ידכם, או הנבנה עבורכם, מיישם את כל השיטות המתאימות לעסק שלכם ולשוק בו אתם פועלים, ומביא אתכם דרך יעדים מדידים אל יעדי הפעולה והרווח הרצויים.
מאמרים נוספים:
- הר הביטוח איך לעשות סדר בכל הביטוחים שלך
- הלוואה לעסקים בערבות המדינה מה זה ואיך מתחילים?
- כל המידע על משכנתא פנסיונית
- הלוואה בערבות מדינה בתנאי קורונה 2021
איך לפתח עסק כך שיביא יותר רווח?
אז איך עושים פיתוח עסקי נכון, כך שהרווח שלכם ממנו יגדל? כדי להגדיל את הרווח שלכם, אתם צריכים למכור יותר מהמוצרים או השירותים שלכם – או להעלות את המחירים של המוצרים הקיימים, על מנת להרוויח יותר מאותה רמת מכירות. זה פשוט, אין קסם. כדי למכור יותר ולהצמיח את העסק שלכם בהתאם, אתם יכולים לעקוב אחר השלבים הבאים:
- להרחיב את מגוון הסחורות והשירותים.
- לשפר את איכות הסחורות והשירותים ולהעלות את המחיר.
- למשוך לקוחות חדשים באמצעות שיווק ופרסום.
- לפתוח נקודות מכירה וסניפים חדשים.
- להרחיב את השוק באמצעות פעילויות נלוות.
- למכור טוב יותר – להכשיר את אנשי המכירות שלכם.
- להעלות מחירים בצורה אסטרטגית נכונה – כך שהערך הנתפס של השירות או המוצר שלכם יגדל.
- לשלב בין שיטות שונות.
הרחבת מגוון הסחורות והשירותים
אחת הדרכים העיקריות לפיתוח עסקי הינו הרחבת מגוון הסחורות והשירותים המוצעים ללקוחות העסק. כאן תוכלו לגוון את מבחר השירותים והסחורות בשוק הקיים שלכם, על מנת ליצור סל קניות או שירותים רחב יותר שייקנה על ידי הלקוחות הקיימים שלכם, או לפתח מוצרים ושירותים חדשים לגמרי, בתחומי שוק משלימים או מקבילים לאלו בהם אתם פעילים כעת.
בשני המקרים, יש לתכנן בקפידה הן את ההשקעה בפיתוח והתמקצעות במוצרים והשירותים המוצרים, והן את השיווק שלהם לקהל הלקוחות הפוטנציאלי.
חשוב לציין השיווק לבדו הוא מערכה מורכבת ורבת רבדים, שאותה יש לתכנן מרמת המיתוג ועד רזולוציות הפרסום הגבוהות ביותר, לרבות תכנון תקציבי, ערוצי שיווק, ביצוע ומדידה תמידית של תוצאות השיווק.
התרחבות פיסית או גיאוגרפית של העסק
יעד נפוץ נוסף של תוכניות פיתוח עסקי הינו התרחבות פיסית של העסק או התרחבות גיאוגרפית, למשל על ידי פתיחת סניפים נוספים. הצמיחה המהירה של רשת “רמי לוי” היתה ועודנה דוגמא טובה לכך – עם פתיחת סניפים מהירה בכל רחבי הארץ.
גם התרחבות פיסית של סניף קיים היא בבחינת יישום של פיתוח עסקי מתוכנן היטב, המלווה ביחסי ציבור, פרסום, לוגיסטיקה ואפילו בינוי פיסי או שיפוץ בסניף הקיים.
גם התרחבות פיסית של סניפים וגם התרחבות פריסה גיאוגרפית מצריכה תכנון קפדני ומדידה של הוצאות תקציביות מול הכנסות צפויות עתידיות של התוכנית.
העלאת מחירים
אסטרטגיה אחרת של פיתוח עסקי הינה העלאת מחירים של שירותים ומוצרים בעסק. בדרך כלל, יש לעשות זאת או בצורה הדרגתית, או באמצעות הגברת הערך הנתפס של המוצר או השירות שמחירו עולה, בעיני הצרכן.
לכן כל תהליך כזה צריך להתלוות על ידי תכנון אסטרטגי ופרסומי הדוק ומהוקצע, בידי אנשי מקצוע היודעים לתכנן מהלכים כאלו, תוך חקר שוק מקדים ומעמיק, ומדידת תגובות השוק למהלך.
כפי שניתן לראות, כל האמור מכוון לפיתוח כמותי של העסק. בנוסף לשיפור איכות הסחורה כמובן, אבל כאן המטרה היא שוב מספרית – להגדיל את תזרים הלקוחות והמזומנים. יש להבין שאי אפשר לעשות עם התרחבות העסקים במובן הכמותי בלבד, והכרחי להשקיע בפיתוח עסק איכותי. אחרת, כל הפרמטרים הכמותיים והשיפורים יישארו נתונים יבשים בלבד.
כמו כן, בכל ביצוע של פיתוח עסקים עלולות להיות תגובות לא רצויות של השוק או תקלות. במסגרת התכנון של ביצוע המהלכים העסקיים בתוכנית המתגבשת, יש להיערך גם לתרחישים אלו.