תוכנית עסקית – כל מה שתצטרכו לדעת על כתיבת תכנית עסקית מה היא למעשה תכנית עסקים? למה היא משמשת וכיצד ניתן לערוך אותה? החלטנו לחקור במעט את הנושא ועל כן נכתב המאמר הבא:
אז מה היא תכנית עסקית?
למעשה מדובר בתכנית עבודה בית העסק לדוגמא. התכנית מגובה ביעדים ברורים הן לטווח הקצר והן לטווח הארוך. חשוב לבחור את היעדים בין השאר על פי היכולת שלנו למדוד אותם אחרת אינם ייחשבו כחשובים. למעשה מדובר בסוג של מפת דרכים המראה ליזמים ולמשקיעים כאחד את הדרך ואת נקודות המוצא והעצירות בדרך על להגעה בטוחה וברורה אל היעד שהוצב ממול.
מעוניינים לערוך תכנית עסקית? או להתחיל תהליך פיתוח לעסק? מדהים! זכרו שיש מס’ שאלות שעליהם תצטרכו לענות טרם תחילת העבודה על התכנית:
- מה היא ההשקעה הנדרשת על מנת שנוכל לצאת לדרך העסקית?
- מה הם צפי ההכנסות?
- דרכי המימון?
- מה היא תקופת החזר ההשקעה.
- מה היא התשואה על ההון?
שימו לב, קיימים סוגים שונים של תכניות עסקיות – אנו ממליצים להתייעץ עם איש מקצוע על מנת שתוכלו להתאים עבורכם את התכנית המתאימה ביותר לבית העסק שלכם- הדבר עלול להכריע האם התועלות יהיו מקסימליות או שלא.
מבנה התכנית – לתוכנית העסקית לדוגמא מבנה ייחודי משלה
- תמצית מנהלים – סיכום קצר של התכנית העסקית, למעשה זה הוא הפרק שפותח את התכנית ועל כן הרושם הראשוני של מעייני התכנית “ייפול” עליו.
- תיאור העסק – הבנת ה DNA של העסק, תחומי פעילות, ערכי מוסף ועוד
- גיבוש חזון – בחלק זה אנו נשים דגש על העתיד של החברה, מה הם הערכים והמטרות של החברה שחייבים להיות מנוסחים ומבוצעים?
- תיאור המוצר והשירות – למעשה, זהו אחד השלבים ההתחלתיים בהליך איסוף המידע והמחקר טרם הכנת התוכנית העסקית. כאן נגדיר במדויק את מהות העסק, המוצר ואפילו השירות אותו אנו נותנים. הגדרה זו תוכל לכוון אותנו למידע הדרוש שישליך על תחומי פעילות העסק.
- ניתוח הסביבה – קהל היעד, מתחרים ועוד
- תיאור הענף – כאן, מטרתכם היא לבצע ניתוח יסודי של הענף בו תעבדו ותצטרכו להוכיח כי אכן קיים ביקוש בענף אליו אתם פונים, כך שקוראי התוכנית העסקית שלכם אכן ישתכנעו.
- שוק היעד– הגדרת קהל היעד נועדה כדי שנוכל להפיק תועלת רבה יותר מהמוצר או השירות אותו אנו מספקים, לאיזה פלח שוק אנו מכוונים להגיע ובהתאם לכך גם מערך השיווק דיגיטלי יפעל בכדי להגיע אל אותו קהל היעד המבוקש.
- ניתוח SWOT – לפני שבכלל ניגשתם אל התהליך, אנו ממליצים לכל בעל עסק או יזם, תחילה לשאול את עצמו במה הוא טוב יותר ממתחריו? למען האמת, מה הוא היתרון התחרותי שלו על פני מתחריו? בהתאם לכך נדע לייצר את הבידול והשוני ולשווק בהתאם.
- תכנית שיווקית – לפני שתתחילו לעלות על כתב את התכנית העסקית שלכם, גבשו מנגנון “הרווח”, וודאו מה הוא מקור ההכנסה ואיך תוכלו להפוך את ההכנסות לרווח. לאחר מכן, בחרו מודל עסקי על פי הנכתב מעלה ושאלו את עצמיכם את השאלות הבאות: מה הוא גודלו של קהל היעד שלי? היכן קהל היעד ממוקם? באיזה אופן נספק את המוצר? האם מדובר במוצר מדף או שירות המסופק ללקוח? ועוד…
- מבנה הארגון – זכרו, העסק שלכם הוא חלק מסביבה רחבה הרבה יותר. הבנת הסביבה תעזור בגיבוש המבנה הארגוני של בית העסק שלכם.
- תפעול.
- תוכנית פיננסית – כאן תקבעו האם הרעיון הוא ניתן לביצוע, האם הוא מתרגם את כל מה שהחלטתם וקבעתם עד כה. חלק זה יכלול בדרך כלל 3 נושאים עיקריים: תפרטו את ההון הנדרש אם לרכישת ציוד למשרד ועד להשכרת שירותי אאוטסורסינג, תפרטו את מקורות המימון ומבנה ההון ותציגו תחזית פיננסית ולו”ז מדויק למימוש התכנית.
- מקורות המימון תחזית פיננסית- כאן תציגו את ההון הנדרש טרם תחילת הקמת העסק, מאילו השקעות והלוואת ההון בנוי, מה הן ההוצאות השוטפות והמשתנות עד שהפעילות תגיע לנקודת איזון.
- גורמי סיכון.
- נספחים.
ישנם סוגים שונים של תכניות עסקיות, כל אחת מותאמת לצרכיה של החברה או בית העסק, כמו תכנית עסקית מיועדת לסטארטאפ, לעסק חדש, גיוס משקיעים, אפליקציה ועוד… כפי שציינו קודם, מדובר במסלול אותו על החברה לעבור על מנת להגיע ליעד הסופי שהציבה לעצמה.
כמה תעלה כתיבת תוכנית עסקית ע”י מומחה?
גם כאן, אנו נמליץ להתייעץ ואף לשכור את שירותיו של איש מקצוע מוסמך שנותן מענה של ייעוץ ארגוני, ייעוץ לעסקים בכדי שיוכל לתת מענה ולכתוב עבורם את התכנית העסקית בצורה הטוב והברורה ביותר.
תיבת תכנית שכזו יכולה לנוע בין אלפי שקלים בודדים ועד עשרות אלפי שקלים, כל זה משתנה ותלוי בגודל העסק, האם העסק הוא מתחיל? האם מדובר ברשת? האם אתם בעניין של תיאום ציפיות באמצע התהליך או שמא כתיבת תכנית חדשה לגמרי?
תכנית עסקית, פרט חשוב מאוד שצריך לקחת בחשבון ולבצע עוד בשלב תכנון העסק. למעשה, זה הוא מסמך שיעזור לכם “ללכת בשביל” עד למטרות שתציבו את עצמם בהם ועל כן אנו ממליצים לא לוותר/ לדלג על הפרט הזה, מה גם שאם כבר עושים תכנית עסקית, יש לשבת לבחון את הנתונים, לחקור את מה שצריך ולהסיק את המסקנות בהתאם לכך.
מבחינת עלויות, כמו כל דבר שמצריך איש מקצוע, אנו ממליצים לערוך סקר קצר לפני שמגיעים ומפקידים בידיו את עתיד העסק שלכם. העלויות יכולות לנוע בין כמה אלפי שקלים בודדים ועד לעשרות אלפי שקלים. העלויות נמדדות על פי המון פרמטרים ועל כן ההצעה הטובה ביותר שניתן לתת לכם זה לבחון את איש המקצוע, את עברו ואת היכולת שלו לערוך מסמכים שכאלה.
אנו מאחלים לכם הצלחה רבה 😊